Eskimonika 1916

Köpt för 200kr 30/9-01. Sven Thorell kajak i duk och ribb som måste renoveras helt.. Eskimonika ritades av Thorell 1916 i Uppsala ritning Nr 20. Längd: 4,70m Bredd 0,66cm.

Eskimonika renovering.

Har en längre tid önskat mej en trä kajak av långfärdsmodell och hösten 2001 fick jag napp på en via annons på Utsidan. Det var en ribb och duk kajak av äldre modell som såldes på Rådmansö utanför Norrtälje för tvåhundra kronor. Dukad kajak var kanske inte vad jag tänkt på i förstahand men nu tycker jag att det ska bli spännande att prova.

Mitt första problem var att ha någonstans att renovera den löstes ganska snabbt genom släkten. Sedan vilje jag veta vad det var för kajak jag fått tag i. Det gick ganska lätt när jag lånade några Sven Thorell böcker och det visade sej att det är en Eskimonika ritad år 1916 i Uppsala av Thorell. När kajaken är byggd kan man bara gissa men kanske runt 1916-1925. Det följde även med en gammal träpaddel av märke Schäfer-Donau som var ganska trasig men som går att rädda.

Ritningar såldes till privat personer som ville bygga kajak men Sven Thorell byggde även själv egna kajaker i Uppsala men hur många vet jag inte. I en bok skriver S.Thorell att man bara får tillverka en kajak efter varje ritning ,hur det kontrollerades kan man undra. Måtten på kajaken enligt ritningarna ska vara: längd 4,70 m  bredd  0,66m  och 30 cm mellan dom 15 spanten. Jag mätte upp min kajak utan lister på för och akter och då var kajakens längd 4,55m och med lister 4,62m .Ek listerna är kanske lite små på kajaken för det fattas 8cm enligt måtten på ritningarna ,brädden stämde på pricken 0,66m och även antalet spant. September 2002 så har allt trä behandlats med rå linolja och tjära. Duken är på och har målats två gånger med linoljefärg i grafit svart kulör .

Att paddla Eskimonika: Den kändes lite trängre en väntat  för att däcket är ganska lågt, inga vanliga skor får plats. kajaken är väldigt lättsvängd och extremt stabil. Den fungerar förvånansvärt bra utan roder på alla kurser. Sittkomforten är väl det som är sämst, trätrallen som är sits är inte bekväm, fotstöd saknas men man kan använda spantet som stöd. Behöver fixas på ett bättre sätt för att kunna sitta lite längre i kajaken utan att få ont. kajaken är inte speciellt lättdriven utan känns lite trög och ganska långsam. GPS uppmätt fart: Spurt 5.0 knop, normal ganska kraftfull paddling ca 3.7-4.2 knop. I motsjö så stoppar kajaken upp väldigt mycket pga den breda fören och farten sjunker markant.

Det kostar en del att renovera gamla duk kajaker listan ser så här ut i dagsläget:

  • Duk bomull 10 meter                                                            1000 kr
  • Kopparnubb 1200st  9mm                                                       312 kr
  • Linolja 4liter                                                                            200 kr
  • Linoljefärg Ottosson Järnoxidsvart  2liter                             420kr
  • Tjära 1liter                                                                                 58kr
  • Balsamterpentin 2liter                                                           104 kr

Det som behöver göras på kajaken är:

  • Renskrapning av allt trä. (klart)
  • Byta skruvar som rostat sönder. (klart)
  • Impregnera allt trä med linolja. (klart)
  • Ny akterlucka. (klart)
  • Några lister på utsidan måste lagas eller bytas. (klart)
  • Sittbrunns sargen har en spricka som behöver åtgärdas. (klart) men några lister till duken i nederkant fattas än.
  • Ny list för att fästa sittbrunns kapell. (klart)
  • Ny duk på hela kajaken.  (klart)
  • Passande kapell fattas. (klart

Om Bengt Larsson

Kajakpaddlare som bloggar om diverse runt paddling mm. Bor i Stockholm/ Örnsberg. Aktiv i Örnsbergs kanotsällskap och i bakgrunden för Qajaq Sverige FB: https://www.facebook.com/kanotisten.spant
Det här inlägget postades i Antikrundan, Bengt`s kajaker, Dukade kajaker, Kajak, SOF, Wood & Canvas och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.