Hej så har är original metoden av Sven Thorell och den funkar bra än idag! Beskrivningen gäller en helt dukad kajak och är lite annorlunda på kajaker med duk enbart på däcket.
- Det ska vara så varmt som möjligt
- Han brukar stryka duken innan han börjar
- Man börjar med skrov sedan däck
- Duken fästes i ena änden och sedan sträckes på längden över skrovet
- Spänn sedan duken från båda sidor samtidigt, en meter i taget och nubba med kopparnubb ca 1000st för en kanot (2 personer) Här använder många rostfri häftklammer numera.
- Använd en bred tång eller liknade(skomakartång) att spänna duken med( Grönlands gänget fäster linor i duken och drar runt kanoten för att spänna medans de syr (spikar) och skär sedan bort överflödig duk). Är helt klart smidigt då man kan spänna hela duken på kajaken i ett svep.
- Här använder de bomullscanvas av bra kvalitet, här kan ni prova både det ena och andra men bomull är bra då den krymper(man kan blöta med vatten när den är fäst för att få den spänd). De använde allt från lakan till kraftig canvas och beror lite på vilken typ av kajak det gäller vilken vikt man använde. Kajaker med enbart duk på däcket brukar använda väldigt lätt och tunn canvas för att spara vikt och se snyggt ut. Här är inte hållbarheten så viktig som på skrovet. Råseglarhuset på Skeppsholmen har bra duk. (Bomullssegelduk Naturfärgad typ Swallov Vings 100% bomull ca 220 gr Bredd 165 cm). På senare tid har det börjas använda syntetduk som blir lätta och ej blir mögligt.
- Vid stäven behöver man oftast skära duken för att den ska ligga bra
Duken oljas med kokt linolja med lite tillsatt Xerotin eller kobolt-sirkonium för torka snabbare. Icke flödigt utan flera lager tunna vid behov tills duken är skapligt mättad - Målas sedan med linoljefärg i valfri kulör i tunna lager till duken ser slät och blank ut
- Sedan första strykningen torkat fästes yttre lister/kölar med tjock färg emellan så att det blir tätt
- Spackla vid behov mellanrum lister/skrov
- Måla kölar/lister i samma färg(han gillar det bäst men är nog valfritt)
När jag använt helt dukade kajaker några år brukar jag hälla i lite tjära/linolja/terpentin för att impregnera duken/trät igen i sittbrunnen och rullarunt kajaken ett tag men det är en annan sak med skrov med hel bordläggning. Thorell la fernissa invändigt i flera lager, jag har provat tjära/linolja/balsamterpentin då slipper man slipa nästa gång bara att måla på, men många tycker nog att klarlack är snyggare och bättre. Tvåkomponents klarlack är väl att föredra idag/Bengt
Se även PDF

Du måste logga in för att kommentera.