Turer & Berättelser

Rysk middag.

Ibland händer det lite annorlunda saker när man är ute och paddlar som när jag var på väg över från Jungfruskär till Söderö en dag med nästan stiltje på fjärden. Får sällskap med en segelbåt nästan hela vägen mot Söderö . Segelbåten kommer till samma vik som jag tänkt mej. Jag blir genast inventerad till middag på deras segelbåt till kvällen av paret i femtioårs åldern.Det visar sej att det är en affärsman som handlar med ryssland och en rysk kvinna som kommit direkt från Arlanda till segelbåten antagligen för det var hans hemliga älskarinna. Det dukades upp en middag med ryska specialiteter som kaviar och vodka. Det var sent i augusti och det var väldigt stjärnklart och stilla.  Jag tror vi satt ända in till tvåtiden på natten och pratade men då var det dags att ta sej till tältet i mörkret. Lånade deras jolle över  till tältet inte helt lätt med en massa stenar och mörker och rysk vodka.


 

Möte i mörkret.

En kväll i oktober skulle jag ut på paddel tur från Saltsjöbaden ut mot  Ägnö. Det är väldigt mörkt och molnigt och lite ruggigt väder men det hela börjar bra jag känner mej bekväm och varm. Ficklampan jag använder börjar efter ett tag tappa kraften i batterierna och lyser ganska svagt men funkar ändå. Men jag behövde korsa farleden på en ganska kort sträcka vid Ägnöfjärden. Det borde inte vara några  problem för det var så gott som tomt på båtar ända sedan jag startat. Men så snart jag kommit en bit så tycker jag ett jag hör något som låter som stora motorer som går för fullt. Det närmar sej mycket snabbt och jag förstår att jag är i fara. Ficklampan riktar jag mot där jag tror att det ska komma ifrån. Att paddla undan var inte att tänka på för vilket håll skulle jag paddla jag kunde inte se lanternorna för en udde. Ur mörkret ser jag en grå siluett  närma sej men jag ser babords lanterna mer än styrbords så det borde gå. Det var en stridsbåt 90 i full fart som gick 20 meter framför mej, jag satt och blåhöll ficklampan mot dom. De slog av på farten när dom passerat 30-40 meter  för att kolla med strålkastare om jag klarade deras vågor. Allt gick bra men jag fick en tankeställare att ha bättre utrustning för mörker paddling.


 Attack under kajaken.

Paddlade i fint väder mellan Ägnö och Härsö plötsligt smäller det till under kajaken och jag blev helt paff det kunde inte finnas några hinder här. Upp bredvid kajaken kommer en groggy ejder med munnen full med snäckor och tittar förskräckt på mej och dyker igen. Bara en liten stund senare händer samma sak en gång till men sen fick ejdern nog och försvann.


 

Laxen.

En vindstilla och solig dag utanför Värmdö satt jag och slö paddlade och tänkte helt på andra saker när det plötsligt där jag satt ned paddelbladet hoppar en jätte lax upp i huvudhöjd ! snacka om chock man fick när en jätte firre dyker upp på en meters avstånd framför ansiktet.


 

Vilse i mörker och blixt oväder.

 

Det var sent i augusti och jag och min kusin Robert paddlade en veckotur och stället för dagen var Biskopsö / Finnskär där vi slog upp tältet inne i den större lagunen på södra sidan av finnskär. Det  var regnigt med många tunga regnskurar som kom i omgångar. Vi ville prova varandras kajaker olastade en måsen och en Artisan och hoppade i kajakerna. Det var kväll och har endast shorts och flytväst på oss. Det var ett uppehåll i regnskurarna just då. Det var kul att leka runt kobbarna utan att tänka så mycket på var vi var någonstans så  paddlade vi runt skräddaren söder om finnskär . När vädret hastigt blev sämre började vi paddla tillbaka mot lägret, ett riktigt regn oväder med svarta moln svepte in över oss och sikten blev snabbt sämre. Skymningen och regn ovädret gjorde sikten mycket dålig. Att det även blixtrade väldigt mycket gjorde inte saken bättre.

Att vi sedan inte riktigt har koll på riktningen tillbaka var inte heller så bra men vad gjorde det var ju en sådan kort sträcka. När vi närmade oss öarna kände vi inte igen oss riktigt och nu var det så mörkt att vi knappt såg varandra på tio meters håll. Vi paddlade in genom sundet till byttan utan att känna igen oss. Vi var helt desorienterade och det kom tankar om en natt i regn och kyla. När vi kom på Kastöns östra sida såg vi ett utsiktstorn  som vi klättrade upp i för att få lite överblick. Ösregn och blixtrar hindrade oss inte att klättra upp barfota och i shorts. Det som var bra med blixtrarna var att det lyste upp mörkret så att vi kunde se. När man fick överblick var det busenkelt att se vart vi hamnat. Vi kunde inta bara förstå hur det kunde hända oss. Vi kände båda till skärgården ganska bra. När vi kom in i lagunen där det mörkgröna tältet skulle stå hittade vi det inte utan en bra stunds sökande.. Det känns lite genant att paddla vilse mellan öarna i Biskopsö men det hände trots allt.


 

Lennart den elaka svanen.

 

Det var vårdag som jag paddlade från kajak klubben i Gröndal mot Årsta holmar  där jag gick iland och promenerade lite när jag sedan kom ner till kajaken simmade en stor svan utanför och spanade.

Så fort jag närmade mej kajaken så gjorde svanen utfall mot kajaken så jag väntade lite så att han skulle tröttna och försvinna. Men inte tröttnade han inte så jag tänkte att jag provar ändå att paddla ut då blir han säkert rädd och ger  upp. Så fort jag lämnade stranden med någon meter så anföll han igen nu mycket närmare än tidigare och jag ville inte skada honom eller få bada så jag backade för säkerhets skull. Om jag drar upp kajaken så att han inte ser den så ger han säkert upp tänkte jag och provade. Väntade att bra tag och när svanen var försvunnen då jag drog fram kajaken till vattnet igen och skulle hoppa i när jag ser svanen gå in för landning utanför.

Så jag gav upp och gjorde ett mödosamt lyft över ön och la i på andra sidan och tänka sej han upptäckte det inte.

Lennart den andre.

Sommaren 2006 så paddlade jag på Mälaren utanför Axelsberg. En svan som tidigare visat sig vara argsint kom simmande. Plötsligt tar han fart och springer på vattnet i hög fart mot mig( ca 40 meter) och ränner rakt in i kajakens  med en smäll framför sittbrunnen. Han studsar över kajaken och landar på andra sidan. Trots den kraftiga smällen kommer han på fötter igen och fortsätter bort. Blev minst sagt mycket obehagligt berörd då jag tycker svanar är jobbiga sedan tidigare. Nästa gång får dom en smäll av paddeln om dom inte lägger av.


Nakna flickor på hästar.

 

Det var i Augusti och jag var på hemväg från Björkö/Birka och det var ganska sent på kvällen och jag paddlade utmed stranden på Ekerön. Plötsligt kommer två stora hästar med två vilt skrikande nakna flickor på ryggarna. Dom rider ut i vattnet mot mej men ser mej inte i mörkret. Flickorna fortsätter att bada med hästarna som dom rider fram och tillbaka i vattnet när den ena flickan säjer till den andra att hon ser något ute på vattnet. Det är förstås jag i kajaken som helt förstummad av överraskning sitter där,  men kommer för mej att säja hej. Kanske blev dom lite generade för jag fick inget svar.


 

Störd nattsömn av vilt ungdomsparty.

Det var slutet på en veckas paddling i Stockholms skärgård och jag la mej ganska nära mitt slutmål för att jag snabbt behövde komma hem dagen därpå. Jag var klar med mitt läger och jag satt och drack te utanför tältet klockan var nästan nio och jag tänkte lägga mej tidigt. När en liten Snurre båt med två flickor lägger till nedanför mitt läger. Dom går förbi mej och säjer hej och går upp på en klippa i närheten men som skyms av lite träd. Snart kommer en lite större snurre båt  fullastad  med tonåringar som släpps av. Båten vänder om för att hämta fler och kommer efter stund tillbaka med ännu fler. Nu är de cirka femton stycken som börjar dricka sej fulla med bandspelaren på högsta volym. Jag försöker prata med dom om att jag vill sova men en kille frågar om jag är ensam och det avgjorde tydligen saken för volymen höjdes och fylle vrålen blev högre.Elden anlades direkt på klippan men jag hörde att en flicka sa att man inta skulle göra så men hon blev ner röstad. Nu var jag arg men tänkte att dom åker väll snart för dom har inga sovsäckar med sej.

Men det blev sent,  vid tolvtiden var festen ordenligt igång dom sprang omkring och fyllevråla i skogen. Jag packade in mina saker i kajaken men tänkte att helt ostraffade skulle dom inte få vara , vad göra? Mina te prylar låg tillgängliga i packluckan inklusive sockerbitar som på något vis hamnade någonstans där dom inte räknat med. Det var ingen lång sträcka dom skulle så jag hoppades dom i alla fall skulle få ro den lilla biten. Paddlade till en ö som låg bredvid och slog upp tältet. Festen slutade vid klockan fyra på morgonen. Paddlade förbi och kolla att jag inte glömt något och fick se en tråkig syn . Trasiga flaskor, skräp, plast påsar och diverse annat låg lämnat på klippan. Elden var anlagd på den finaste hällen som fick skador. Har tänkt efteråt att jag borde ringt sjöpolisen  men i ilskan tänkte jag inte på det.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.