Strängnäs kanotmaraton 2014

Bestämde mig att köra Strängnäs kanotmaraton som gick lördagen den 18/10-2014, Har inte hunnit paddla så mycket så jag är inte i någon vidare form för ett paddling på 4.4 mil men tänkte att det ska väl gå bra bra man kör lite försiktigt.   Tar en timme att åka till Strängnäs så jag fick gå upp vid 5 tiden för komma iväg i tid.

Det var en trevlig startplats även om det saknades toalett som var låst av misstag. Många som anmält sig kom inte till start men det var ändå ca 44 stycken som startade. Det var en salig blandning av kajaker allt från snabba surfskis till vanliga havskajaker.

Starten var bra med lite mulet väder med en svag sydlig vind som gav lätt medvind de första 20 km. Startar i en fart runt 4.4-4.8 knop och efter en mil började jag bli trött och blev orolig hur detta skulle gå!   Fick en svacka runt 25 km då jag tappade fart.

Efter Hjulstabron svänger det tillbaka mot Strängnäs och det blev till en början lätt motvind, Paddlade med en herre inom synhåll annars såg jag inga andra kajaker.  Min strategi var att ta det lugnt men att inte göra några stopp, fick dock gå iland snabbt för att fixa slangen till vätskesystemet som låg i kläm. Strategin var bra för många som var snabbare än mig tog en paus utmed banan  och ett stopp på 5-10 min är jobbigt att ta ingen.

Sen blev det en överraskning !! Efter att ha rundat Aspön norra udde kom en regnfront snabbt och vinden ökade  ordentligt så att det blev motvind i stort sått ända till målgång. Början av Gisselfjärden bjöd på stora krabba vågor för att sedan övergå i mindre men i frisk motvind ( filmade lite när den värsta biten var över).

Sista  sträckan över långsmala Strängnäsfjärden tog krafterna slut och det gick mycket långsamt. Tappade bara en placering trots detta. Det gör ont minst sagt sista biten och man vill bara komma i mål.  Det var här som min otränade kropp sa ifrån men lyckades ände höja farten  lite de sista 2km in mot mål.

Var en trevlig tävling men på gränsen till lite för långt, skulle personligen hellre paddla banan medsols och börja med den något trista  Strängnäsfjärden och överfarten av de större fjärdarna.

Att använda GPS var mycket bra då det inte är helt lätt att navigera om man inte har paddlat här tidigare.

Resultat: plats 23 tid: 06:48:28

En  filmsnutt från tävlingen:

Besök Strägnäs kanotmaraton

Om Bengt Larsson

Kajakpaddlare som bloggar om diverse runt paddling mm. Bor i Stockholm/ Örnsberg. Aktiv i Örnsbergs kanotsällskap och i bakgrunden för Qajaq Sverige FB: https://www.facebook.com/kanotisten.spant
Det här inlägget postades i Kajak, Paddling, Tävling, Tiderace, Tiderace Pace 17 Tour, Turer. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.