Derek C. Hutchinson Baidarka Explorer

Den dagen i början av 90 talet när jag villa prova att paddla en havskajak gick jag ner till Svima sport och sa att jag villa testa något!

De tar fram en P&H Baidarka Explorer!! Vad är då det för kajak, jo en smal rank (utan last) som mest vill gå rakt fram och liten sittbrunn. Kanske inte helt lämplig för en nybörjare men…redan direkt visste jag att det var något extra. Jag fastnade den dagen för kajakpaddling!!

De började tillverkas redan 1974 och finns i flera versioner och de senaste var de bästa då den fick stor oval lucka bak om jag minns rätt. Blev lite sugen att se om jag kan hitta en bara för skojs skull. upptäcker att det finns en ny mer modern som de tillverkar på licens i Italien. Tänker dock leta efter någon billig begagnad. Läste på nätet lite och finns de som fortfarande gillar dom trots att de faktiskt är ganska omoderna mot dagens kajaker som i regel är bättre på allt.

Kajaken anses dock vara lättdriven och snabb och lastar bra. Kommer ihåg att den gick bra i motsjö men var besvärlig i medsjö. Då den är väldigt kursstabil var det många som monterade roder på dom men tycker inte det passar på den då den är så snygg i profil utan. Svarar dåligt på kantning så det blir vida svängar. Den saknar även stabilitet då den har V köllinje och för att få någon vettig slutstabilitet kräver det last i kajaken. Ligger väldigt högt i vattnet och har ett stort vindfång som gör den besvärlig att paddla i vind utan last. Här ser man idag att det går framåt då dagens kajaker i regel är betydligt snällare även om de är smala. Vet ni någon som vill sälja så hör av er! /Bengt

Om Bengt Larsson

Kajakpaddlare som bloggar om diverse runt paddling mm. Bor i Stockholm/ Örnsberg. Aktiv i Örnsbergs kanotsällskap och i bakgrunden för Qajaq Sverige FB: https://www.facebook.com/kanotisten.spant
Det här inlägget postades i Kajak. Bokmärk permalänken.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.